12
Maj
Off

Wysokiej jakości produkty spożywcze w naszej diecie

Odpowiednia, zbilansowana dieta jest podstawą dla naszego zdrowia. Każdego dnia powinniśmy bacznie przyglądać się produktom, które lądują na naszym talerzu. Czy warto oszczędzać na dobrych jakościowo produktach? Zdecydowanie nie. Co warto jeść, a czego powinniśmy unikać? Podpowiadają eksperci!

Nieprzetworzone warzywa i owoce

Podstawą naszej codziennej diety powinny być nieprzetworzone warzywa i owoce – takie produkty posiadają w swoim składzie najwięcej witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego zdrowia. Dodatkowo surowe warzywa i owoce to także świetne przekąski, które w ciągu dnia skutecznie zaspokoją głód i ugaszą pragnienie. Szczególnie wiosną i latem warto korzystać z dostępności owoców i warzyw – są one wtedy najlepsze!
W naszej diecie nie może zabraknąć białka – jest ono materiałem budulcowym, dostarcza energii. Szukać go powinniśmy przede wszystkim w mięsie, ale także roślinach strączkowych, takich jak bób, fasola, ciecierzyca i wiele innych. Niedobory białka bardzo szybko zaczną odbijać się na naszym zdrowiu – energia zacznie być czerpana z innych zasobów organizmu, poczujemy silny spadek wydajności, z czasem zaczniemy także tracić na wadze.
Co z cukrami? Węglowodany są istotne w naszej diecie – dają szybkie zastrzyki energii, kiedy najbardziej tego potrzebujemy – wspominają przedstawiciele firmy savpol.pl. Ich nadmiar może jednak prowadzić nie tylko do otyłości, ale także do chorób serca, powstawania próchnicy. Warto zwracać uwagę na to, ile cukrów posiadają w swoim składzie spożywane przez nas produkty.

Czego unikać?

Z pewnością w naszej diecie powinno być jak najmniej niezdrowych tłuszczów. Znajdują się one głównie w mocno przetworzonej żywności, fast-foodach. Taki tłuszcze przyczyniają się do powstawania miażdżycy, chorób układu sercowego, etc.

Wejdź na stronę http://savpol.pl i zapoznaj się z ofertą firmy Savpol – hurtowni oferującej wyposażenie dla gastronomii

Tagi: ,