27
Lis
Off

Kawa jak znalazł

Kawa ziarnista składa się z surowych ziaren kawowca. Nie jest poddawana żadnej mechanicznej przeróbce. Jest to jedyny rodzaj kawy, który jest najbliższy jej pierwotnej postaci. Takich ziaren nie zaparzymy sobie w kubku gorącej wody. Konieczne jest ich zmielenie – najlepiej oczywiście w ekspresie do kawy, który oprócz oczywistego zmielenia, w odpowiedni sposób nam ją zaparzy. Warto znaleźć odpowiedni sklep z kawą, w którym go zakupimy. I o tym będzie ten artykuł. Zachęcam do przeczytania.

Różne smaki kawy

Dzięki wzrostowi popularności kawy i zwiększającej się konkurencji na rynku, jej smak – sam w sobie, a także w połączeniu z innymi produktami – stanowi przedmiot ciągłych badań i poszukiwań. Różne sposoby przyprawiania małej czarnej, słodzenia jej, czy też mieszania z innymi napojami sprawiły, że obecnie każdy smakosz wybierze coś dla siebie z ogromnego zbioru kawy. Jeśli znajdziemy dobry sklep z kawą, znajdziemy w nim, poza tradycyjnymi wyrobami, kawę zbożową, orkiszową, jęczmienną, czy też zieloną.

Jakie espresso

Wyróżnia się 5 tzw. „stylów” palenia kawy, począwszy od najsłabszego, są to: cynamonowy, amerykański, wiedeński, francuski i wreszcie włoski espresso. Ostatnie z nich mają najintensywniejszy, a co za tym idzie najmniej zbliżony do oryginalnych i nieprzetworzonych ziaren smak. Jeśli znajdziemy dobry sklep z kawą, to uzyskamy poradę od sprzedawcy.

Ekologiczna kawa

Od kilku lat coraz więcej wytwórców kawy inwestuje w uprawę ekologiczną. Aby zapewnić kawowcom naturalną ochronę, sadzą wśród nich różne drzewa osłonowe, takie jak gujawy czy bananowce. Dzięki takiemu działaniu, przywrócona zostaje naturalna równowaga gleby i nie jest konieczne używanie żadnych środków chemicznych. W ciągu kilku ostatnich lat oferta różnorodnych kaw pochodzenia ekologicznego znacznie się rozszerzyła. Również w Polsce możemy, trafiając na odpowiedni sklep z kawą nabyć tego rodzaju kawę. Z ciekawej oferty każdy może wybrać coś dla siebie i raczyć się ulubionym smakiem tego magicznego napoju!

Tagi: